EVERT VAN WIJK

Mediatrainer met kennis van zaken

Ik startte ruim 25 jaar geleden als een van de eerste mediatrainers in de Benelux met MediatTraining.Be vanuit Brussel, het hart van Europa.
Snel vestigde ik naam in de Europese politieke wereld. Ook ben ik naar mijn weten de eerste Nederlander die sinds de Belgische afscheiding tot op het hoogste niveau in het Belgische politieke machtscentrum is doorgedrongen. Zo werkte ik van 2004 tot 2010 ondermeer voor oud-minister-president en ex-premier Yves Leterme. Voorts trainde ik honderden parlementariërs, tientallen ministers en Euro-commissarissen.

Momenteel werk ik voor wat de politiek betreft, exclusief voor een grote regeringspartij. De grootste opdrachtgevers zijn en blijven echter het bedrijfsleven en overheidsorganisaties. Voor enkele multinationale opdrachtgevers train ik zelfs letterlijk tot aan de andere kant van de wereld.

Een goede mediatrainer moet natuurlijk over een goede mediakennis beschikken. Daarnaast moet hij in staat zijn om kennis over te brengen. Bovendien moet hij beschikken over een behoorlijke portie psychologisch inzicht. Daarom is niet iedereen geschikt om als communicatietrainer op te treden. Net als niet iedere (top)voetballer geschikt is om voetbaltrainer te worden.

Wie is Evert van Wijk?

Ik studeerde toegepaste communicatie en business studies in Gent en Londen. Als communicatie-directeur bij de Amerikaanse chemiereus Dow Chemical kwam ik in 1986 in contact met de Britse oud-BBC-journalist Barry Westwood die ik inhuurde als mediatrainer. Samen met hem trainden we met regelmaat heel wat managers en communicatiespecialisten van Dow. Zo rolde ik het vak in en vestigde ik me in 1991 in Brussel als zelfstandig mediatrainer.

Voor die tijd was ik journalistiek actief. Ik werkte als eind- en hoofdredacteur voor diverse media. Ook was ik ruim 15 jaar als perswoordvoerder en communicatiedirecteur werkzaam bij de Nederlandse vliegtuigenfabriek Fokker en de Amerikaanse multinational Dow Chemical.

Auteur van boeken over mediatraining en interculturele samenwerking tussen Belgen en Nederlanders

Ik heb twee boeken geschreven over mijn vakgebied: MediaGenie(k), uitgegeven bij Thema in Zaltbommel en volgens het Nederlandse vakblad Communicatie één van de weinige boeken over mediatraining die er werkelijk toe doen. U kunt hier een hard copy bestellen voor slechts 10 EUR inclusief verzending.

Van Sesamstraat naar de Wetstraat, uitgegeven bij Acco in Leuven. Dit boek is momenteel niet meer beschikbaar.

Ook ben ik de auteur van Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders geen wereldkampioen worden, uitgegeven bij Lannoo (BE) en Scriptum (NL). Dit boek is alleen nog als e-boek verkrijgbaar. Dit gaat over de vaak moeizame interculturele samenwerking tussen Belgen en Nederlanders. Op de site cultuurverschillen België-Nederland staat meer informatie hierover.

Als iemand die de laatste 25 jaar veel in Benelux-organisaties gewerkt heeft, ben ik tegen wil en dank een soort bont-en-blauwe ervaringsdeskundige.

Dit omdat ik in zowat alle valkuilen ben gevallen waar Nederlanders in vallen, die de Belgisch-Nederlandse cultuurverschillen niet of onvoldoende kennen.

In het najaar van 2016 verscheen Valse VriendenValse Vrienden is meer dan een volwaardige opvolger van Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden. Het is geschreven met een knipoog. Fun om te lezen.
Maar tegelijkertijd ook een absolute MUST voor Nederlanders en Belgen die op zoek zijn naar praktische tips om de contacten zowel zakelijk als privé beter te laten verlopen. Valse Vrienden kunt u hier bestellen.

Vraag hier het gratis Ebook aan

Vul uw naam en emailadres in om het Ebook te ontvangen.

Gelukt! Check uw mail box

Pin It on Pinterest