DEBATTRAINING IS GEEN MEDIATRAINING

Debatteren kun je leren!

U leert debattrucs herkennen en u weet ermee om te gaan

Tijdens onze debattrainingen leert u hoe u uw persoonlijke overtuigingskracht kunt verbeteren en de besluitvorming in uw omgeving kunt versnellen.

Maar vooral leert u hoe u debattrucs (zoals drogredenen, Chinese argumenten, valse dilemma’s, omgekeerde bewijslast) leert herkennen en er adequaat mee weet om te gaan.

Debatteren volgens onze methodiek is leren en oefenen tegelijk! Hoe meer u oefent in het debat, hoe beter u het verschil kunt maken tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.
Wie veel debatteert bespaart zich vaak het frusterende gevoel van ‘Had ik dat maar gezegd toen…’

Debatteren niet verwarren met discussiëren

Mediatraining (persinterviewtraining) en debattraining hebben veel overeenkomsten. U moet immers niet de journalist of uw debatopponent overtuigen, maar de mensen die naar u kijken.

Want heeft u ooit in een debat een politicus horen zeggen: ‘tja, bij nader inzien heeft u gelijk…’

Bij een debat streeft u geen consensus na, maar vergroot u juist tegenstellingen met als doel de toehoorder voor uw mening te winnen. Of dat nu in een zaal is of thuis vanaf de bank.

Het verschil met mediatraining

  • u moet in het debat ook rekening houden met uw tegenstander (ik – interviewer (lees moderator) – de opponent(en) – de kijker). Dat maakt het iets ingewikkelder en het risico op fouten groter.
  • u moet niet alleen weten hoe u uw kernboodschappen brengt, maar ook hoe u handig op tegenargumenten en trucs inspeelt.
  • u gaat in een debat anders met de interviewer/moderator om.

Maar of u nu debatteert, een persinterview afgeeft of een presentatie geeft, het is en blijft belangrijk dat u “aardig” gevonden wordt.
Want dan is uw doelpubliek ook sneller bereid om uw boodschap te “kopen”.

Pin It on Pinterest